Anne ve bebek nasıl ilişki kurar
Anne ve bebek arasındaki ilişki bebeğin ana rahmine tutunmasıyla başlar. Hamile olduğunu anlayan anne çok stresli ve zor bir döneme girer. Annenin çocuğunu sahiplenmesi ve onu hissetmeye başlamasıyla aralarındaki bu ilişki güçlenmeye ve zamanla oturmaya başlar anne artık onun kendinden bir parça olduğunu kabullenir ve kendini anneliğe hazırlamaya başlar. Bu ilişki ve sevgiyi bebekte hissetmeye başlamıştır ve annenin sesini kokusunu tanımaya başlar anne ve bebeğin ilk ortak işi, doğumdur.
Doğumdan sonra ağlayan bebeğin annesinin yanına getirildiği anda sustuğu görülmektedir bebeğin annenin sesini ve kokusunu tanıdığı kanıtlanmıştır. Aralarındaki bu ilişki annenin bebeğini emzirmesi ve bakımı ile daha da güçlenir. Doğunla beraber anne her ne kadar doğum öncesi anneliğe kendini hazırlamış olsa da doğumdan sonra yeni bir sorumluluk altına girmiştir ve ne yapacağını bilememektedir çünkü bebekler hakkında bir şey bilmemektedir bu durumda yakın çevresinde yardım alabileceği kişilere ihtiyacı vardır. Ve en mantıklısı da yardım almak ve öğrenmektir.
Anne bazen bebekten de yardım alabilir eğer bebeğin hareket ve işaretleri doğru anlaşılırsa hem bebek için hem de anne için kolay olacaktır ve bebeğin anneyle ilk iletişim kurma şekli işaretleri ve hareketleridir. Bebekler; karınları acıktığında, altları kirlendiğinde, gazları olduğunda, ya da sadece canları ağlamak istediğinde ağladıkları gibi kimi zaman da kendilerini fark ettirmek için bile ağlayabilirler. Eğer anne bebeğinin neden ağladığını fark edebilir, buna göre önlemler alırsa bebeği ile birlikte daha sıkıntısız bir dönem geçirir.